Pri pobreží pásma Gazy objavili nové nálezisko zemného plynu

25.02.2014 Celý región

Gaza 25. februára (TASR) - Nové nálezisko zemného plynu objavili rybári pri pobreží palestínskeho pásma Gazy. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na vládu v Gaze, vedenú hnutím Hamas.

Rybári si všimli bublanie vychádzajúce z hĺbky mora približne 300 metrov od pláže pri meste Gaza. "Sotva sa objavili dohady o plyne, prišli na miesto odborníci a technici, ktorí to preverili a konštatovali, že ide o nálezisko zemného plynu," uviedol podľa DPA predseda parlamentného výboru pre hospodárstvo Sálim Saláma.

Vláda podľa poslanca teraz hľadá možnosti, ako zapojiť do ťažby zahraničné spoločnosti disponujúce potrebnou technológiou.

"Je naším právom využiť naše prírodné bohatstvo bez zásahu cudzích štátov. Čelíme prekážkam pri ťažbe plynu, pretože pásmo Gazy je pod prísnou blokádou zo strany Izraela," konštatoval Saláma.

Ide už o druhý nález ložiska zemného plynu bezprostredne pri pobreží pásma Gazy za ostatné dve desaťročia. Prvý nález zaznamenali v polovici 90. rokov minulého storočia, pripomína DPA.

Palestínske pobrežné pásmo čelí ochromujúcej hospodárskej blokáde zo strany Izraela, vďaka ktorej trpí nedostatkom energie, paliva či plynu pre domácnosti.
 

Vyberte región